Tidigare program

Vårprogram 2022

Höstprogram 2021

Den 4 november föreläser Max Liljefors, professor i Konstvetenskap, under rubriken Konst, Estetik och Existensiell hälsa. För utförligare presentation av ämnet se programmet för våren 2020.

Plats: Konsthallen Tid: kl 18

Den 16 november blir det Höstfest. Mat och och dryck serveras. Anmälan görs i mail till paulauddman@gmail.com. Kostnad 265 kronor som sätts in på bg 5622-2144.

Plats; Grand Hotell Tid: kl 18

Den 2 december föreläser Sara Granér, författare och serietecknare, under rubriken Ritar och Berättar. För ytterligare presentation se vårprogrammet för 2020

Plats: Konsthallen Tid kl 18

Obs! Föredraget med Sara Granér inställt pga sjukdom

Den 11 december blir det sedvanlig Gallerivandring. Samling i Konsthallen kl 13

Föredragen är kostnadsfria och öppna för alla.

Vårprogram 2020

Ladda hem Vårprogram 2020 som pdf fil

Höstprogram 2019

Höstprogram 2019

Vårprogram 2019

2019 Vårprogram

 

Höstprogram 2018

Höstprogram 2018 (Öppnas i nytt fönster)

 

Vårprogram 2018

Besök hos Sveriges sydligaste krukmakare Leif Nilsson i Smygehamn 2017-09-09. Akvarell: Anders Blomberg

Länk till pdf: Vårprogram 2018

Birgit Nilsson

Höstprogram 2017

Hela programmet hittar du genom att klicka här: Höstprogram_2017 Öppnas i nytt fönster

Konsthallsvännerna får en visning av Storm P:s kabaretkuliss på Nivaagaard 2017-02-18. Teckning: Anders Blomberg


Vårprogram 2017

Länk till: Vårprogram_2017  

Microsoft Word - Vårprogram 2017.doc


Höstprogram 2016

Fullständigt Höstprogram 2016 (öppnas i nytt fönster) >>

Microsoft Word - Höstprogram 2016 med bild ver 3.doc


Vårprogram 2016

 Det fullständiga Vårprogrammet 2016: Vårprogram_2016 (öppnas i ett nytt fönster)

Microsoft Word - Vårprogram_2016.doc


Höstprogram 2015

Klicka här: Fullständigt program hösten 2015

Microsoft Word - Höstprogram 2015 med bild.doc


Vårprogram 2015

Fullständigt Vårprogram 2015 (Öppnas i nytt fönster)

Vårprogram 2015


Höstprogram 2014

LKV-programmet för hösten 2014 börjar med exklusiv förhandsvisning fredagen den 12 september klockan 18-20. Utställningen ”Se konsten” fokuserar på offentlig konst i Lund.

Eftersom ”Se konsten” är en kortare utställning som pågår en vecka till och med Kulturnatten den 20/9 kommer det inte att bli någon regelrätt vernissage. Vänföreningens medlemmar är ändå välkomna att i förväg se utställningen under fredagen den 12/9 kl. 18-20. Konstpedagog Emil Nilsson kommer då att genomföra en unik genomgång utställningen speciellt för vännerna med början ca 18.30.

Söndag 14/9 kl

15.00 visar Konsthallen utställningen för Vänföreningen

Lördag 13/9 Bertil Englert, Kraitz’ keramik och Skarhults slott

Vi börjar dagen med ett besök hos den alltid lika originelle konstnären Bertil Englert i hans ateljé och skulpturträdgård vackert belägen på en udde i Västersjön vid Hallandsåsens fot.

Vi dricker busskaffe i Bertil Englerts trädgård.

Därifrån fortsätter vi till Kraitz’ keramik på Bjärehalvön. Ulla och Gustav Kraitz är kända för sin keramik i stort format. De är också internationellt uppmärksammade.

Lunch äter vi på närliggande Margretetorps Gästgivaregård.

På hemvägen besöker vi Skarhults slott, där vi får en visning av utställningen Den dolda kvinnomakten, som visar hur kvinnorna fick ta hand om driften, när stormaktstidens slottsherrar drog ut i krig och sedan ta över det hela som änkor, när herrarna låg kvar på slagfältet. Utställningen visar på kvinnornas betydelse för Sveriges ekonomi, något som varit styvmoderligt behandlat i äldre historie-skrivning. Slottet i sig självt är också väl värt att se.

Samordnare: Anders Blomberg

Avresa: 08.30 lördagen den 13 september från Godsmagasinet i Lund med Thells.

Åter i Lund: c:a 17.30

Pris: 750 krför medlem och 800 kr för icke medlem i mån av plats.  I priset ingår bussresa, guidade visningar och entréavgifter samt lunch med öl/vatten och kaffe.

Bindande anmälan senast 2/9 till Ulf Steiner 046-148334 e-post: ulf@bernoulli.se  Bekräftelse skickas till alla anmälda.

Torsdag 18/9 18.00 talar Anna-Maria Blennow på Konsthallen om

Drömmen om vardagens paradis

Under 1800-talets industrialisering växte storstäderna. Människor som kom för att arbeta i fabrikerna möttes av trångboddhet, smuts och ohälsa. Arkitekter och konstnärer drömde om att skapa en annan värld, ett vardagens paradis. Kampen om en vackrare vardag började i England på 1830-talet och fördes vidare av Arts & Crafts-rörelsen i slutet av seklet och spred sig också till Sverige. Mest känt är Karin och Carl Larssons hem i Sundborn.

Med bilder av hus och miljöer visar Anna-Maria Blennow hur arkitekter och konstnärer förverkligade idéerna. Illustrationer i tidskrifter och böcker gav inspiration.

Anna-Maria Blennow är docent i arkitekturshistoria och mångårig lärare vid Arkitekturskolan i Lund.

Fredag 3/10 UN CITY i Köpenhamn och LOUISIANA med NOLDE

Vi gör ett nytt besök på Förenta Nationernas magnifika nybygge i norra Hamnen. Denna gång får vi en visning av interiören som är minst lika spännande som exteriören.

Lunchen intas på restaurang Panorama i köpcentret Fisketorvet, där arkitekten har skapat ett slags  amfiteater genom att förskjuta tre våningar med utsikt mot hamnen i nordost.

Därefter forsätter vi till Louisiana och ser Emil Noldes konst  i den mest omfattande retrospektiva utställningen på flera decennier.

På Louisiana pågår samtidigt en stor utställning med Olafur Eliasson, som fyller hela södra flygeln. Den visar förhållandet mellan naturen utanför och konsten där inne.

Samordnare: Gerard af Malmborg och Anders Blomberg

Obs! Resan sker på fredag då UN-City endast visas på arbetstid. Legitimation krävs.

Avresa: 09.00 fredagen 3 oktober från Godsmagasinet i Lund med Thells.

Åter i Lund: c:a 18.00

Pris: 850 krför medlem och 900 kr för icke medlem i mån av plats.  I priset ingår bussresa, guidade visningar och entréavgifter samt lunch med öl/vatten.

Bindande anmälan senast 15/9 till Ulf Steiner 046-148334 e-post: ulf@bernoulli.se Bekräftelse skickas till alla anmälda

Lördag 18/10. Konstkväll i Lund.

Lunds konstinstitutioner, gallerier och ateljéer håller öppet hus. Håll ögonen öppna för program i pressen och på respektive institution eller galleri!

Torsdag 23/10 18.00 talar Gerard af Malmborg på Konsthallen om

600 sjömil längs Sveriges ostkust med akvarellmästaren Lars Holmer i lustjakten SALVIA

Den alltför tidigt bortgångne blekingearkitekten Lars Holmer genomförde under 1980-talet en upprustning av en gammal fin motorbåt och gjorde tillsammans med hustrun Kerstin en långresa längs svenska ostkusten.

Kollegan Gerard af Malmborg berättar om hamnbesöken som finns dokumenterade i en loggbok fylld med förnämliga akvareller från hamnarna som paret besökte.

Gerard af  Malmborg är arkitekt och var bland annat engagerad i Bo01 i Malmö 2001.

Lördag 25/10 ARKEN och ORDRUPGAARD

Lyckliga omständigheter låter oss att på en och samma resa få se konst av konstnärer som kring förra sekelskiftet målade bilder, som vi idag förbinder med det bästa i den danska och svenska konsten.

Vi börjar med Arken, där vi ser Michael Ancher & P.S. Krøyer, VENNER og RIVALER.

Michael Ancher var den som först slog sig ner i Skagen. Dit sökte sig andra och snart bildades ett litet konstnärskollektiv. Ancher gjorde sig känd som skildrare av fiskarna och deras ofta dramatiska liv. Men han fick inte behålla motiven för sig själv. Ancher kom att känna sig trängd av sina kolleger, särskilt av Krøyer. Men de förblev vänner livet igenom.

1884 målade Krøyer ”Konstnärsfrukost i Grez”, som kan vara en föregångare till hans kända målning av vännerna i Skagen ”Hipp, Hipp, Hurra”. Med ryggen mot betraktaren sitter Karin Larsson. Till höger om henne faller ljuset på Carl Larssons profil. Här i franska Grez utvecklades Carl Larsson till en mästare i akvarellmåleri.

På Ordrupgaard visas Carl Larssons akvareller. Med utställningen Carl Larsson, Det gode liv vill man se hans ställning som en av de stora nordiska konstnärerna. Och framför allt vill man poängtera hans enastående betydelse för skandinavisk bostadskultur ”ett tidlöst livsstilsideal”, som man kallar det på museet.

Mellan de två museibesöken äter vi en dansk frokost på restaurang Kabyssen nära stranden ett stenkast från Arken.

Samordnare: Viola Robertson och Eva Pålsson

Avresa: 08.45 lördagen 25 oktober från Godsmagasinet i Lund med Thells.

Åter i Lund: c:a 18.00

Pris: 900 krför medlem och 950 kr för icke medlem i mån av plats.  I priset ingår bussresa, guidade visningar och entréavgifter samt dansk frokost med öl/vatten. Bindande anmälan senast 10/10 till Ulf Steiner 046-148334 e-post: ulf@bernoulli.se  Bekräftelse skickas till alla anmälda.

Torsdag 30/10 18.00 talar Cecilia Widenheim på Konsthallen om                             

Jag längtar till överallt i världen” 

Tora Vega Holmström (1880-1967) utvecklade tidigt en smak för den moderna tidens uttryck och för resor, vilket kom att ge henne ett unikt och internationellt nätverk av konstnärer och författare. Hennes konst utvecklas från sekelskiftesmåleriets dunkla färgskala till en personlig expressionism. Till skillnad från sina syskon valde Tora Vega Holmström den osäkra konstnärsbanan framför livet på folkhögskola. Hon valde också Marseille istället för Paris när hon hade möjlighet att arbeta utomlands. Hennes dagböcker vittnar om ett outsinligt intresse för de stora frågorna i samtiden – fred, migration och kvinnors rätt till utbildning. 1913 engagerade hon sig i rösträtträttsfrågan tillsammans med flera andra kvinnliga konstnärer. Hennes brev från tiden under andra världskriget speglar ett Lund delat i två läger

Cecilia Widenheim är chef för Malmö Konstmuseum och kurator för utställningen om Tora Vega Holmström på Moderna Museet Malmö som pågår tom 31/8.

Onsdag 12/11 HÖSTFEST 18.00 på Konsthallenmed mat och vin. De som deltar i måltiden betalar 170 kr helst på vårt bankgiro 5622-2144. Anmälan senast 7/11 till Ulf Steiner 046 148334 eller ulf@bernoulli.se.

Lördag 6/12 13.00   GALLERIRUNDA MED GLÖGG I LUND

Vi besöker intressanta gallerier och utställningar i centrum och avslutar det hela med återsamling för sedvanlig glögg och pepparkakor på Konsthallen.

Planerade besök med reservation för ändringar Aura, Jäger&Jansson, Skånekraft,  Galleri Pictura i nya lokaler och något galleri till.

Och så tittar vi naturligtvis på den aktuella utställningen på Lunds konsthall.Samling vid Konsthallen kl 13.00.

Återkomst till Konsthallen, där glöggen väntar ca 15.00. Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla. Ingen anmälan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.